Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
comment

Porada

Porada aktualna na dzień 03-06-2024
Data publikacji: 2024-05-20

Czy trzeba udzielić urlopu bezpłatnego członkowi zarządu spółki, wybranemu na stanowisko starosty

PROBLEM

Prezes zarządu, który ma zawartą umowę o pracę na czas nieokreślony, w dniu 31.01.2014 został wybrany na starostę powiatu. Z tym dniem został odwołany ze stanowiska prezesa, ale pozostał w składzie zarządu spółki. Jednocześnie prezes złożył wniosek o udzielenie mu urlopu bezpłatnego na okres sprawowania mandatu - taki został mu przyznany na okres od 30.01.2014 do 30.11.2014. W dniu 28.11.2014 został on ponownie wybrany na starostę i ponownie złożył wniosek o udzielenie mu urlopu bezpłatnego na okres sprawowania tego mandatu. W dniu 19.12.2014 uchwałą rady nadzorczej został odwołany z funkcji członka zarządu. W dniu 21.11.2018 były prezes, w związku z ponownym wyborem na starostę, złożył wniosek o kolejny urlop bezpłatny. Taki urlop udzielił mu obecny prezes spółki na okres sprawowania tego mandatu. W dniu 6.05.2024 były prezes został ponownie wybrany na starostę; do dzisiaj, czyli do 14.05.2024 nie złożył wniosku o urlop bezpłatny. Do kogo i w jakim terminie powinien zwracać się z wnioskiem o urlop bezpłatny były prezes i kto powinien mu go udzielać? Czy jest obowiązek przyznania mu takiego urlopu? Czy możemy rozwiązać z nim umowę o pracę z powodu porzucenia pracy?

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00