Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
comment

Artykuł

TEMATY:
TEMATY:
Data publikacji: 2022-04-28

Masa krówkowa. Więcej cukru czy nabiału?

Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej zmienił swoją wykładnię w sprawie opodatkowania masy kajmakowej. Obecnie uważa, że właściwa jest stawka 23 proc. VAT, wcześniej twierdził, że 5 proc.

Efekt: w tym samym sklepie można znaleźć na półkach masę kajmakową (zwaną krówkową) od różnych producentów z różnymi stawkami VAT: 23 proc., 8 proc., 5 proc., a obecnie nawet 0 proc. To przekłada się na ceny. Konsumenci wybierają częściej tańszy produkt. Cierpią na tym producenci stosujący wyższy VAT.

Mleczny czy cukierniczy

Źródło problemów leży w sposobie zaklasyfikowania masy kajmakowej.

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00